Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας υγιής οργανισμός, χωρίς ελλείψεις είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ καλύτερα έναν λοιμογόνο παράγοντα και να ανακάμψει καλύτερα μετά από νόσο ή σε έκθεση σε συνθήκες στρες.  

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προσφέρει προστασία από εποχιακές ασθένειες όπως για παράδειγμα η γρίπη και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων και οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί συνεχώς για να προστατεύσει τον οργανισμό μας από λοιμώξεις, τραύματα και ασθένειες και ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία του είναι η επάρκεια σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία. Υπάρχουν περίπου 150 βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα , αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός μας δε μπορεί να συνθέσει μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας σε επαρκή ποσότητα για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας.

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά είναι:

  1. Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που εμπλέκονται στη ρύθμιση πολλών ενζύμων του ανθρώπινου σώματος. Έχει αντιοξειδωτική δράση και απαιτείται για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των λευκών κυττάρων του σώματος που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια. Χρησιμοποιείται συχνά στα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψευδαργύρου τη συναντάμε  σε κρέατα όπως το συκώτι, το βόειο κρέας και το αρνί, όπου και συνεργάζεται με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης άλλες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα  οστρακοειδή, τα  θαλασσινά, το φύτρο σιταριού, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και το τόφου.
  2. Βιταμίνη C:  Η βιταμίνη αυτή θεωρείται <<φρουρός>> του μεταβολισμού. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει μεταξύ άλλων τις βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, φολικό οξύ, Β12 και τη βιοτίνη από οξείδωση και βελτιώνει τη λήψη του σιδήρου από τις τροφές. Δραστηριοποιεί το μεταβολισμό των κυττάρων για παραγωγή ενέργειας και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Τη συναντάμε σε μεγάλη συγκέντρωση σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, στις κόκκινες πιπεριές και στο μπρόκολο.
  3. Βιταμίνη Ε: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα λίπη, τις υπόλοιπες βιταμίνες ( A και C  κυρίως) , τις ορμόνες και τα ένζυμα από <<παρείσακτες ουσίες>> που μπορούν να τα καταστρέψουν. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη είναι το σιτέλαιο, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), σέλερι, πιπεριές ωμές καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
  4. Βιταμίνη Α: Όταν υποφέρουμε από κρυολόγημα το σώμα μας καταναλώνει μέχρι και το 60% του αποθέματος σε  βιταμίνη Α. Αν σε περίπτωση συναχιού πάρουμε μια πιο ενισχυμένη δόση της βιταμίνης ελευθερώνεται η μύτη και αποκαθιστάται η αναπνοή. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αντενδείκνυται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Οι τροφές που περιέχουν τη βιταμίνη σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, το μουρουνέλαιο και καρότα ωμά. 
  5. Βιταμίνη D: Σύμφωνα με τους ερευνητές  αν δεν υπάρχει αφθονία βιταμίνης D στο αίμα τα λεμφοκύτταρα μας δεν ξεκινούν καν να ενεργοποιούνται και έτσι το ανοσοποιητικό μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην απειλή από τον ιό ή το βακτηρίδιο. Βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς) καθώς και στο αβοκάντο.
  6. Προβιοτικά: Υπάρχουν κάποια φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια που βοηθούν να λειτουργούν με υγεία τα εσωτερικά του όργανα και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτά βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
Συνοψίζοντας, για ένα δυνατό ανοσοποιητικό αυτό που σας συνιστούμε είναι  μία διατροφή πλούσια στα θρεπτικά που αναφέραμε παραπάνω και φτωχή τόσο σε ζάχαρη,  όσο και σε λίπος καθώς τα δύο αυτά συστατικά μειώνουν  τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες, άσκηση  30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες και να κοιμόμαστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

*Το άρθρο είναι της φαρμακοποιού Ειρήνης Πατεμτζή