Χρόνος Προετοιμασίας/Εκτέλεσης: 30 λεπτά
Μερίδες: 2
ΥΛΙΚΑ:
- ½ κοτόπουλο*
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ σκόρδο
- 100 mL ζωμός κότας
- 25 mL λευκό κρασί
- ελαιόλαδο
- 1κτ γλ βούτυρο
- 50 mL γάλα καρύδας
- 50 mL κρέμα γάλακτος
- 1κτ γλ πάπρικα γλυκιά
- 1κτ γλ κουρκουμά
- 1κτ γλ κάρυ
- ½ ρίζα τζίντζερ ή 1 κτ γλ σκόνη τζίντζερ
- ξύσμα και χυμό από 1 lime
- μαϊντανός
- φρέσκο πιπέρι
- ανθός αλατιού
- γιαούρτι
- φιλέ αμυγδάλου
- λίγη σαλάτα (baby ρόκα, baby σπανάκι ,βαλεριάνα, παντζαρόφυλλα, κτλ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού κόψουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους (καρέ), κατά προτίμηση ένα μπούτι* (το οποίο έχει περισσότερη υγρασία) και ένα στήθος κοτόπουλο είναι πολύ σημαντικό να μαρινάρουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε. Τοποθετούμε δηλαδή σε ένα μπολ το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά (πάπρικα, κουρκουμά και κάρυ), το ξύσμα από lime και λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξει τα αρώματά τους.
Παράλληλα, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και τρίβουμε το τζίντζερ αν έχουμε φρέσκο (ειδάλλως αν διαθέτουμε σκόνη τζίντζερ την τοποθετούμε στο μαρινάρισμα).
Σοτάρουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, (προσθέτοντας τη μισή ποσότητα από αλάτι και πιπέρι εκείνη τη στιγμή**).
Αφού το κρέας θωρακιστεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ (φρέσκο) και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με κρασί και αφού φύγει η αλκοόλη προσθέτουμε το ζωμό.
Μόλις ξεκινήσει να βράζει ρίχνουμε το γάλα καρύδας μαζί με την κρέμα γάλακτος και το χυμό από lime.
Χρειάζονται περίπου 7-10 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να γλασάρει η σάλτσα. Σε αυτόν τον χρόνο βράζουμε το ρύζι της προτίμησής μας.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και το υπόλοιπο αλάτι & πιπέρι αν χρειάζεται αφού δοκιμάσουμε πρώτα** και ομογενοποιούμε.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΠΙΑΤΟΥ
Βάζουμε στη μέση του πιάτου το ρύζι και από πάνω του τα φύλλα σαλάτας, αφού τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, χυμό από lime και ανθό αλατιού.
Δίπλα ή περιμετρικά τοποθετούμε το κοτόπουλο με την σάλτσα, πασπαλίζουμε επάνω του με το φιλέ αμύγδαλου και σε μια από τις άκρες του πιάτου το γιαούρτι.
Σκοπός του γιαουρτιού μαζί με την σαλάτα στο ρύζι είναι να ισορροπήσουμε τις γεύσεις. Το πιάτο αυτό είναι πικάντικο, αναλόγως με την ποιότητα κάρυ που επιλέξαμε καθώς και αν το τζίντζερ είναι φρέσκο**.
Το πιάτο μας συνοδεύεται εξαιρετικά με λευκό ξηρό φρουτώδη οίνο!
Όλα τα υλικά μπορείς να τα βρεις στο www.stinporta.gr από επιλεγμένα καταστήματα της πόλης σου, να τα παραγγείλεις και χωρίς κόπο να έρθουν στην πόρτα σου! Καλή επιτυχία!