Η πρόταση του Executive Chef Δημήτρη Κάτσιου για το δείπνο των ερωτευμένων!

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Μερίδες: 2



ΥΛΙΚΑ

  • 100 g καταΐφι
  • 50 g φυστίκι αιγίνης
  • 50 g βούτυρο (γάλακτος, αιγοπρόβειο, στάκα, βουβαλίσιο κτλ)
  • 100 g απάκι
  • 1 σφηνάκι λικέρ φράουλας
  • mix πράσινης σαλάτας, προαιρετική επιλογή από: Καρδιές από μαρούλι, λόλα πράσινη, λόλα κόκκινη, ¼ iceberg, ¼ ραντίτσιο, σταμναγκάθι
  • Νεαρά φύλλα από ρόκα, σπανάκι, παντζαρόφυλλα και βαλεριάνα
Για την mousse τυριών
  • 30 g γλυκιά μυζήθρα
  • 30 g πρόβια φέτα μαλακή
  • 30 g γιαούρτι
  • ροζ πιπέρι
Για το dressing
  • 30 g ελαιόλαδο
  • 30 g λευκό ξύδι (κατά προτίμηση, μηλόξυδο, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το χρώμα από τις φράουλες)
  • 1 κτ γλ μουστάρδα
  • 1 κτ γλ καστανή ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμό από 1 lime
  • 4-6 φράουλες ανάλογα το μέγεθος
  • φρέσκο θυμάρι
  • ανθός αλατιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού πλύνουμε το mix της πράσινης σαλάτας και τα νεαρά φύλλα 2-3 φορές, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά και τα κόβουμε με τα χέρια σε μικρά κομμάτια. Έπειτα, πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε σε τέταρτα, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, το λικέρ φράουλας και τις αφήνουμε για 15 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 οC (αερόθερμο) και σε ένα μικρό ταψί βρέχουμε μία λαδόκολλα, την τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού και μαδάμε προσεκτικά το καταΐφι όσο είναι δυνατόν χωρίς να σπάσει, δημιουργώντας μία μικρή κυκλική βάση κι ένα μακρόστενο παραλληλόγραμμο (όπως απεικονίζεται στην φωτογραφία) και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε το καταΐφι. Σε έναν πολυκόφτη (multi-mixer) ψιλοκόβουμε το φυστίκι αιγίνης έως ότου γίνει πολύ ψιλό έως πούδρα. Πασπαλίζουμε το βουτυρωμένο καταΐφι με μία μικρή ποσότητα φυστικού και ψήνουμε για 10-12 λεπτά έως ότου χρυσαφίσει.
    Ωστόσο, για τη mousse τυριών βάζουμε στον πολυκόφτη τη μυζήθρα, τη φέτα και το γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Τη βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ροζ πιπέρι σπασμένο με τα χέρια μας και ένα κτ γλ φυστίκι αιγίνης. Ομογενοποιούμε με μία μαρίζ και το βάζουμε σε μία σακούλα κορνέ.
    Καθαρίζουμε τον πολυκόφτη και βάζουμε τις φράουλες μαζί με τα υγρά τους να πολτοποιηθούν, εκτός από 3-4 κομμάτια φράουλας που θα χρησιμοποιήσουμε στο τελικό στήσιμο του πιάτου. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του ελαιολάδου, το οποίο προσθέτουμε σταδιακά αφού ομογενοποιηθούν τα υπόλοιπα. Βάζουμε το dressing σε ένα σκέυος, το τοποθετούμε στο ψυγείο όπως επίσης και το κορνέ με τη mousse τυριών.
 

ΣΤΗΣΙΜΟ ΣΑΛΑΤΑΣ
    Αναμιγνύουμε το mix της πράσινης σαλάτας με το dressing φράουλας και το απάκι κομμένο σε φέτες ή μικρούς κύβους. Στο κέντρο του πυθμένα της σαλατιέρας βάζουμε μία μικρή ποσότητα από τη  mousse τυριών και γύρω της ρέουμε ποσότητα από το dressing φράουλας. Τοποθετούμε πάνω στη mousse τυριών την κυκλική βάση από καταΐφι και επάνω σε αυτήν τοποθετούμε προσεκτικά το mix της πράσινης σαλάτας. Βάζουμε μικρές ποσότητες mousse τυριών γύρω και επάνω στο mix της σαλάτας. Το μυστικό είναι να βάλουμε μία μικρή ποσότητα στην κορυφή, ώστε τώρα που θα τοποθετήσουμε το παραλληλόγραμμο από καταΐφι, να ακουμπήσει για να μην πέσει. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο dressing φράουλας από πάνω, τοποθετούμε τα κομμάτια φράουλας, τα νεαρά φύλλα από σπανάκι, ρόκα και παντζάρι γύρω ή πάνω στο παραλληλόγραμμο κομμάτι καταϊφιού και πασπαλίζουμε με λίγο φυστίκι αιγίνης.
Η σαλάτα συνοδεύεται εξαιρετικά με ροζέ φρουτώδη οίνο!
 
Όλα τα υλικά της σαλάτας μπορείς να τα βρεις στο www.stinporta.gr από επιλεγμένα καταστήματα της πόλης σου, να τα παραγγείλεις και χωρίς κόπο να έρθουν στην πόρτα σου! Καλή επιτυχία!